Lektion 2: Datalagring

Programvara

Först och främst så finns det många program för släktforskning, men en sak som är viktig är att välja ett som passar ditt syfte, och oftast så är inte internationella (oftast) amerikanska program inget alternativ, då folkbokföringens upplägg skiljer så mycket från varandra.

Välj ett som kan Sveriges system.

Några alternativ:

Holger 8 - pris: 795 kr (nedladdning), 895:- (CD)

Disgen 8.2 - pris: 750 kr plus 150 kr (medlemskap DIS = krav)

MinSläkt 3.8 - pris: 350 kr (nedladdning), 400 kr (CD), fungerar utan licens, men du får påminnelser om att den ej är registrerad

Anarkiv 7.1 - pris: 900 kr, light-version 600 kr

I de flesta fall finns demoversioner, så du kan testa vad som passar dig.

Efternamn / Släktnamn

Vad ska man ange som efternamn eller släktnamn. Det normala är att inte ange efternamn man har gift sig till. Att ärva släktnamn är också relativt ung företelse. Oftast bär personerna ett namn från sin födelse till sin död och efternamnet är ofta ett så kallat patronymikon (=latin för fadersnamn, dvs faderns namn plus sson eller sdotter).

Det namn som anges brukar vara det namn som en person har vid sin födelse/dop, det så kallade flicknamnet.

Uppgift

Ladda ner en demoversion (eller flera) och/eller MinSläkt, fyll i dina uppgifter om din egen familj och dig själv, fyll i det du vet om din närmsta släkt, testa vilket program du tycker passar dig bäst. Observera att i vissa fall kanske inte programmet fungerar i 64-bitars om du har sådant operativsystem. Detta gällde t.ex. Holger 7, men hur det är med Holger 8 vet jag inte, men det bör framgå på hemsidan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0