Haqvin Pettersson (1756-1824)

Året är 1756 och platsen är Torsed/Torsagården, Kinnrumma socken. Då föds Håkan som son till nämndemannen Peter Nilsson och dennes hustru Brita Håkansdotter. Denne Håkan kommer sedemera att ge sig in på en kyrklig väg genom att bli prästvigd.

Han bytte förnamn, eller rättare sagt latiniserade det vilket är vanligt bland präster, till Haqvin. Första kyrkliga ämbetet blir som komminister i Torestorp socken. Han blir vigd med Gunilla Schale från släkten Schale som har ursprung från Schalegården i Onsala socken utanför Göteborg, dotter till Anders Schale och Maria Kristina Hierton (Hierton är en släkt med ursprung från Hjärtared i Ullared socken). Anders Schale är handelsman, dykerikommisarie och riksdagsman.

Kyrkoherde

Efter tjänsten som komminister går flyttlasset till Sibbarp socken i Halland, där han blir kyrkoherde. Här blir han kvar fram till 1710. Då tillträder han tjänsten som kyrkoherde i Seglora socken, tillhörig samma pastorat som hans födelseförsamling Kinnarumma och grannförsamling. Han får hederstiteln pastor 1817. De sista tre åren är han oförmögen att utöva sin tjänst, fram till sin död 1824.

Hustruns farbror

I Seglora tog Hakvin över tjänsten efter hustruns farbror Sven Johansson Hierton som avlidit 1809.

"barnen voro allt annat än lyckliga"

Detta är ett citat från Göteborgs stifts herdaminne under Hakvin Pettersson. Han fick tillsammans med Gunilla Schale totalt 4 barn, 2 döttrar och 2 söner. Döttrarna lever ogifta tillsammans med deras mor som flyttar till Kinnarumma efter sin makes död. När hon dör i Kinnarumma är bägge döttrarna relativt gamla och ogifta, och får troligen inget barn.

Sonen Anders Petter gifter sig i Seglora och har ett barn, men har ej återfunnits i hfl efter sin fars död och är för tillfället spårlöst försvunnen.

Även den andra sonen Sven Henrik är lite svår att greppa från Seglora. Han återfinns senare i Fågelås socken vid Vätterns västra strand innan han flyttar till Grevbäck socken och blir klockare och skollärare där. Han dör 1888 utfattig, och graven fanns kvar ännu på 1996. Jag har dock en lucka mellan Seglora och Fågelås var han har vistats. I Grevbäck står det att han född 1799 i Seglora, enda undantaget är gravstenen som anger 1798. Han är också född 1798, men inte i Seglora, utan sannolikt i Torestorp (ej funnen i födelseboken ).

"en son leva ännu 1866, folkskygg och försörjande sig på renskrivning"

Ytterliggare ett citat från Göteborgs stifts herdaminne. Sven Henrik lever bevisligen 1866 (han dör 1888, 90 år gammal), men yrket klockare och skollärare känns inte som det mest ultimata om man är folkskygg. Det kan således syfta på Anders Petter, men jag har som sagt var tappat bort honom ca 30-40 år tidigare, så jag vet ju inte om han lever då eller inte.

Petrus Svenonius Revigius

Kyrkoherde, och stamfar för släkten Revigin. Han är en förfader till Gunilla Schale och är just nu min enda länk till släktskap med någon kändis. Vissdiktaren Lasse Dahlqvist härstammar också från denna präst. Känd för bl.a. "Det är dans på Brännö brygga".



Denna kyrka är Seglora kyrka på Skansen, men 1810-1824 när Hakvin var
kyrkoherde i Seglora socken, fanns den i Seglora socken.


Kommentarer
Postat av: Celine - Änglamamma med Aspergers Syndrom | Tävla hos mig!

Spännande läsning.

2012-03-25 @ 18:53:09
URL: http://phantazia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0